Zorgvastgoed wordt volgens vastgoedadviseur Savills steeds populairder onder beleggers
Volgens het laatste onderzoek van de internationale vastgoedadviseur Savills blijkt dat de Zweedse en Duitse beleggingsactiviteit in zorgvastgoed met respectievelijk 80 procent en 21 procent is gestegen (jaar op jaar). In de periode van januari tot september dit jaar. Genoemde landen waren in de eerste drie kwartalen goed voor 42 procent (Duitsland) en 23 procent (Zweden) van het totale investeringsvolume van 3,6 miljard euro dat is geïnvesteerd in Europees zorgvastgoed. Daarnaast zien veel beleggers België, Finland en Nederland als strategische beleggingsmarkten voor zorgvastgoed.
REIT’s en investeerders
Savills ziet dat de pioniers in deze markt, gespecialiseerde REIT’s, op dit moment nog steeds de meest actieve spelers zijn op de markt. Voorbeelden hiervan zijn Aedifica en Confinimmo. Daarnaast neemt het aantal investeerders in de sector toe, met institutionele beleggers (zoals Primonial, Patrizia, Threestones Capital en Syntrus) en particuliere investeerders zoals SBB I Norden.
Stabiele kasstroom
Bas Wilberts, Head of Residential & Hotel Investment bij Savills in Nederland zegt hierover: ‘Ondanks de huidige crisis blijft zorgvastgoed een zeer aantrekkelijke beleggingscategorie voor investeerders die verzekerd willen zijn van een stabiele kasstroom. Naar verwachting zal het investeringsvolume aan het eind van dit jaar in Europa iets meer dan 5 miljard euro bedragen. Hetgeen in lijn is met het volume van vorig jaar. Dit is opvallend aangezien sommige andere asset classes fors lagere investeringsvolumes laten zien dan afgelopen jaar.’
Demografische ontwikkelingen
Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, voegt toe: ‘Volgens de Europese Commissie zal de bevolking van de huidige 27 lidstaten van de Europese Unie toenemen van 447,7 miljoen begin 2020, tot een piek van 449,3 miljoen in 2026. De leeftijdsgroep 65-plussers zal hierbij naar verwachting toenemen van 92 miljoen in 2020 tot 130 miljoen in 2100. Tegen 2050 zal deze bevolkingsgroep 30 procent van de bevolking uitmaken, in vergelijking met de huidige 20 procent. Door deze aanhoudende demografische groei en de verdere professionalisering van het model voor zorgvastgoed, verwacht ik dat er op middellange termijn nieuwe concepten zullen ontstaan, wat op haar beurt weer zorgt voor nieuwe beleggingsmogelijkheden.’
Corporaties willen meespelen
Woningcorporaties dienen zich volgens Capital Value inmiddels ook al aan voor een stuk van de taart. Ruim 88 procent van de ondervraagde woningcorporaties ziet in de komende vijf jaar een actieve rol voor zichzelf weggelegd bij de ontwikkeling van nieuwe seniorenwoningen of levensloopbestendige woningen, zo blijkt uit een enquête. 46 procent geeft aan ook een rol te zien in de realisatie van (intramurale) verpleeghuizen voor zware zorg.
Senioren steeds belangrijker doelgroep
Uit de enquête onder 30 woningcorporaties blijkt dat 86 procent van de woningcorporaties zorgbehoevenden als doelgroep van hun portefeuille ziet. Alle ondervraagde woningcorporaties gaven aan dat seniorenwoningen onderdeel zijn van hun portefeuille. Senioren worden een steeds belangrijkere doelgroep voor woningcorporaties. Corporaties worden in hoog tempo geconfronteerd met de gevolgen van de vergrijzing in Nederland. Naar verwachting is in 2030 ruim de helft van de huurders van corporaties 65-plus.
3 op 4 corporaties heeft zorgvastgoed
Op basis van de dPi data (2019) meldt Capital Value dat alle woningcorporaties samen zo’n 86.000 intramuraal zorgwoningen in eigendom hebben. Dit komt overeen met 3,3 procent van de totale portefeuille en betreft eenheden voor verpleging & verzorging, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg. Circa 75 procent van alle woningcorporaties heeft intramuraal zorgvastgoed in bezit. De meeste van deze woningcorporaties (61 procent) hebben tot 500 eenheden in bezit. De 12 woningcorporaties die meer dan 1.000 intramurale eenheden bezitten zijn zelfs goed voor bijna 40 procent van alle intramurale eenheden in corporatiebezit.
Bron: Vastgoedmarkt.nl